က်မတို႔ ရွမ္းျပည္ကုိ အညာေဒသက သူငယ္ခ်င္းတေယာက္ေရာက္လာေတာ့ သူ႔ကို ရွမ္းျပည္ထြက္ ေထာပတ္သီးကို လက္ေဆာင္အျဖစ္ ထည့္ေပးလိုက္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ သူေဒသကုိ ျပန္ေရာက္ၿပီး (၃)ရက္အၾကာမွာေတာ့ က်မကို ဖုန္းဆက္ၿပီး `` နင္ထည့္ေပးလိုက္တဲ့အသီးက နင္တို႔ေဒသထြက္ အသီးလား ဘာအရသာမွန္းမသိဘူး...ခါးလိုက္တာလည္း လြန္ပါေရာ....ငါတို႔ အမ်ိဳးေတြ အားလံုးကိုပါ ေပးလိုက္တာ...ရွမ္းျပည္က ထြက္တဲ့ ေထာပတ္သီး ဆုိလို႔ အားလံုး ၀ုိင္း၀န္းၿပီး စားၾကတာ....ခါးလိုက္တာ....ဒါနဲ႔ အားလံုးကို လႊင့္ပစ္လိုက္တယ္တဲ့.....``
က်မအမွားလည္း ပါပါတယ္....။ ေထာပတ္သီးဆိုတာ အစိမ္းမစားရဘူး...မွည့္မွစားရတယ္လို႔ မေျပာျပလိုက္ရတာပါဘဲ....။ ဒါနဲ႔ က်မလည္း....နင္ဘယ္လိုစားလိုက္တာတုန္း...နင့္သယ္ရတာ ခက္မွာဆိုးလို႔ ငါက အစိမ္းေတြ ၀ယ္ထည့္ေပးလိုက္တာ....။ အဲ့အသီးက မွည့္မွ စားရတယ္ဟ...။
ငါတို႔ ရွမ္းျပည္က ထြက္တဲ့ ေထာပတ္သီးက..
`` ေထာပတ္သီးမွည့္ရင္ အေရာင္က အစိမ္းေဖ်ာ့(သုိ႕) နံသာေရာင္၀ါႏွစ္ႏွစ္၊ ႏူးညံေပ်ာ့ေပ်ာင္းလာတယ္...။ အရသာကေတာ့ဟာ....မွည့္ရင္ ခ်ိဳဆိိမ့္တဲ့ အရသာေပ့ါ....စိမ္းေနရင္ေတာ့.....ဖန္တဲ့အရသာရွိတယ္။
ေထာပတ္သီးကို တစ္ရက္လွ်င္ (၁)စိတ္မွ (၁)လံုး စားေပးရင္ ႏွလံုးေရာဂါႏွင့္ ေသြးတြင္းအဆီမ်ားကို ဖယ္ရွားေပးတယ္။
ေထာပတ္သီးကို ပံုမွန္စားသံုးျခင္းျဖင့္လည္း အငန္အစားမ်ားလို႔ ေသြးတိုးတတ္သူမ်ားအတြက္လည္း အစာႏွင့္ ေဆးညီမွ်ေစၿပီး ေသြးတိုးကို က်ေစႏိုင္တယ္။ ေနာက္တစ္ခုက ေသြးေၾကာမ်ားကို ေျပေလ်ာ့ေစ ၿပီး ေသြးတိုးက်ေစတဲ့အျပင္ ေလျဖတ္ ေရာဂါကုိပါ ကာကြယ္ႏိုင္တယ္။
ေထာပတ္သီးတစ္လံုးမွာ အမွ်င္ဓါတ္ေတြ အမ်ားႀကီး ပါ၀င္တဲ့အတြက္ ရင္သားကင္ဆာႏွင့္ အူမႀကီး ကင္ဆာ ကို လည္း ကာကြယ္ႏိုင္တယ္။
ေထာပတ္သီးကို ၾကက္ဥအကာ သၾကားတို႔နဲ႔ ေရာစားပါက အဆုတ္အားျပည့္ၿပီး အဆုတ္တီဘီ ေရာဂါရွိလွ်င္ ေပ်ာက္ကင္းႏုိင္ပါသည္။ အထူးသျဖင့္ သက္ႀကီးရြယ္အိုမ်ား ေရာဂါေ၀ဒနာ ခံစား၇ၿပီး ပိန္ခ်ံဳးေနသူမ်ားအတြက္ အာဟာရျပည့္၀ေစေသာ အသီးတစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္။
အသားအရည္ ေျခာက္ေသြ႕တဲ့ သူမ်ားအတြက္လည္း ေထာပတ္သီးကို အေရျပားထဲ စိမ့္၀င္ေအာင္ ပြတ္ေပးပါက အေရးျပားကုိ အစိုဓါတ္ထိန္ေပးပါသည္။
အမ်ိဳးသမီးေလးမ်ားသည္ ေထာပတ္သီးႏွင့္ ႏြားႏို႔ကုိ ေရာၿပီး ေန႔စဥ္ေသာက္သံုးေပးပါက အသားအေရးကို စိုျပည္ေစၿပီး ေပြး၊ ညင္း၊ တင္းတိတ္စသည့္ အေရျပားေရာဂါမ်ားကို ကာကြယ္ႏုိင္တယ္။
ကဲ.....ငါေထာပတ္သီး ထည့္ေပးလိုက္ရတဲ့ အေၾကာင္းရင္းကို နင္သိၿပီမလား...မလႊင့္ပစ္ရေသးတဲ့ အသီး အစိမ္းေတြကို ဆန္အိုးထဲမွာ ထည့္ၿပီး မွည့္ေအာင္ အံုးထားလိုက္ေတာ့........။
No comments:
Post a Comment